Call of Duty WWII : Review

Written by: Στρατέλης Δανιήλ

 

 

 

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίσατε την σειρά το 2003 με την κυκλοφορία του πρώτου Call Of Duty από την Activision . Εν έτη 2017 μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια άλλαξαν πολλά στον τίτλο και τα τελευταία χρόνια τα
Call of Duty’s έπαιζαν ‘μπάλα’ σε μελλόντικές εποχές κάτι που εμένα δεν μου άρεσε καθόλου γιατί θέλω να παίζω παιχνίδια που έχουν ρεαλισμό, επικεντρώνονται στην πραγματικότητα, στο τώρα και πόσο μάλλον όταν γυρνάνε το χρόνο πίσω και πάνε σε παγκόσμιους πολέμους όπως εκάνε το COD WWII που μας πήγε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο εμένα με εξιτάρει .

Είμαι ο Στρατέλης Δανιήλ είμαι 20 χρονών και ευχαριστώ τα παιδιά από το Carcinos Gaming Community που με έβαλαν στην ομάδα τους είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε αυτό το κομμάτι και λογικό να κάνω κάποια λάθη στο πρώτο μου άρθρο .
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά του παιχνιδιού που είναι το story του το campaign. Το παιχνίδι το έπαιξα στο Ps4Pro σε 4K οθόνη και το παιχνίδι έτρεχε σε 4Κ native ανάλυση , αυτό που είδα στα γραφικά μόνο με μία λέξη μπορεί να το χαρακτηρίσει «ΕΠΟΣ» .
Το game έχει να κάνει με αληθινές μάχες και ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Αμερικάνος Daniels όπου μαζί με την ομάδα του προσπαθούν να εξαφανίσουν του Γερμανούς . Η πρώτη μάχη λαμβάνει μέρος στην Νορμανδία όπου σε εκείνο το σημείο ο Αμερικάνικος στρατός συνεργάζεται με τον αντίστοιχο του Καναδά και της Βρετανίας στην γνωστή επιχείρηση Cobra συνεχίζει με την απελευθέρωση του Παρισιού όπου στο κόλπο μπαίνει και η Rousseau , ακολουθεί η μάχη στο Hürtgen Forest στα σύνορα Βελγίου-Γερμανίας. Ολοκληρώνουμε στο Battle of the bulge όπου έπεσαν κορμιά και τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχαν οι Αμερικάνοι .
Το 2002 ήμουν 4 χρονών ο ξάδερφος μου έπαιζε το φοβερό τότε Medal of Honor Frontline και μου θύμισε η πρώτο σκηνή από το WWII εκείνη την μάχη στην Νορμανδία αλλά όχι στο επίπεδο που θα ήθελα να δω γιατί ας πούμε όταν έβλεπα την μάχη αυτή στο Medal of Honor με έπιανε ρίγος κάτι που δεν συνέβη εδώ .Έχουμε τρεις βασικούς χαρακτήρες και απλά οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν ρόλο κομπάρσου . Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με το άρθρο του Λεωνίδα του Στραβάκου από τους Unboxholics γιατί έχουμε την κλασική «Αμερικοκλανιά» με συγχωρείτε για την έκφραση διότι έχουμε να κάνουμε με το σκληρό παιδί από το χωριό όπως συνηθίζουμε να λέμε που δεν θα φοβηθεί να παρακούσει εντολές σε κρίσιμες στιγμές και κάποιες από αυτές είναι να σώσει τον »Brat» δηλαδή τον Zussman και έχουμε τον αρχινταή και σκληρό αλλά καταβάθος ευαίσθητο Pierson
Η ομάδα η υπόλοιπη απλά βοηθάει στην ροή του παιχνιδιού σαν story και σαν gameplay και με κάποιους να παίζουνε βοηθητικό ρόλο για τον Daniels όπως την τροφοδότηση πυρομαχικών, grenades και της ενέργειας ζωής . Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι εμένα προσωπικά όταν ένα game έχει μη-αυτόματο Health και πρέπει να το αναπληρώσεις μόνος σου μου τρελαίνει πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο αυτόματο το κάνει πιο αληθοφανές και πιο δύσκολο όπως θα έπρεπε να είναι κάθε game
 Πέρυσι τέτοιο καιρό είχα τερματίσει το Battlefield 1 και όταν το τελείωσα είπα στον εαυτό μου < Τι παιχνιδάρα είναι αυτή >  για όλους τους τομείς . Δεν μπορώ να πω πως είπα και το ίδιο για το COD WWII , ναι σαφώς πάρα πολύ καλό σε σημεία που τα γραφικά να λες ….βλέπω ταινία ? αλλά μέχρι εκεί . Το βρήκα λίγο χαμένο, οι developers δεν ήξεραν τι ακριβώς μήνυμα ήθελαν να περάσουν .Όσοι έπαιξαν το BF1 μην περιμένουν να δουν το ίδιο φοβερό campaign στο WWII .
Το παιχνίδι στην αρχή δεν με εντυπωσίασε το βρήκα κενό και κάποιες φορές ανούσιο αλλά αυτό από την μέση και κάτω άλλαξε όσο προχωρούσα τόσο περισσότερο με ερέθιζε και με έκανε να θέλω να παίξω και άλλο και άλλο . Νομίζω από τα 11 συνολικά Parts που έχει τα τελευταία 3 αξίζουν την προσοχή σας πιστέψτε με .
Εγώ είμαι fan του Sniper το θεωρώ τον καλύτερο τρόπο να σκοτώνεις κάποιον σε ένα παιχνίδι, στο WWII απογοητεύτηκα γιατί …γιατί είχα καεί με το Sniper του BF1 που εκεί ο ήχος, η στόχευση και η ακρίβεια του οι δημιουργοί του παρέδωσαν μαθήματα υλοποίησης !
Τα σημεία που είχε Sniper ήταν ελάχιστα αυτό εμένα μάρεσε και δεν μάρεσε. 
Στο εσωτερικό του campaign σε κάθε Part είχες τα λεγόμενα MEMENTOS δηλαδή σε απλά ελληνικά κάτι σαν μικρούς θησαυρούς πραγματικά ασήμαντο ένιωθες θαρρείς παίζεις uncharted και επίσης το HEROIC ACTIONS κάτι που μου άρεσε αν και δύσκολο . Τι είναι το HEROIC ACTIONS να πάρεις έναν σύντροφό σου που είναι χτυπημένος αλλά όχι νεκρός και να τον πας σε σημείο που να είναι καλυμμένος ουσιαστικά για να τον σώσεις . Εγώ το παιχνίδι το τερμάτισα στο HARD από τα 11 Parts μόνο 3 φορές κατάφερα να σώσω κάποιον με αυτόν τον τρόπο διότι ήταν δύσκολο γιατί καθώς πήγαινα να βοηθήσω με σκότωναν εμένα .
Στο παιχνίδι θα κάνεις τα πάντα πέρα από ότι θα βρεις ποικίλα όπλων θα ανέβεις σε αμάξι , θα πολεμήσεις με άλλα τανκς, θα ρίξεις αεροπλάνα, θα μπεις σε αεροπλάνα και γενικά δεν θα είσαι μόνο πεζικός .
Περίμενα τον Stealth μηχανισμό του πράγματος σε καλύτερη κλίμακα όχι στο κομμάτι της ποσότητας αλλά της ποιότητας, βέβαια γούστα είναι αυτά και σε άλλον θα άρεσε περισσότερο . Και πάω σε ένα κομμάτι που το έχουν όλα παιχνίδια , το να μην βλέπουν οι εχθροί τους συντρόφους μου παρόλο που περνάνε από μπροστά τους ( όταν είμαστε σε stealth mode ) . Αυτό γίνεται επειδή είμαι εγώ καλυμμένος και ο μηχανισμός από το παιχνίδι αναγνωρίζει ότι δεν με βλέπουν εμένα έλα όμως κύριε Developer ότι αυτό είναι αστείο και τραγικό και μέχρι πότε θα επικρατεί . 
Και ας περάσουμε και στο Multiplayer του πράγματος που οι περισσότεροι θα ενδιαφέρεστε για αυτό . Τα modes είναι τα εξής :
Team Deathmatch, Domination,Search & Destroy,Kill Confirmed,Gridiron,Capture the Flag, Free for All,Hardpoint και τέλος κάτι φρέσκο το ονομαζόμενο War. Τι είναι το War Δανιήλ ? Είναι κάτι που εμένα μου άρεσε πάρα πολύ . Αποτελείται απο 2 ομάδες των 6 ατόμων η κάθε μια και μόνο στο συγκεκριμένο mode υπάρχουν 3 αποκλειστικές πίστες που δεν θα ξανά δεις στο παιχνίδι . Η κάθε ομάδα υποχρεούται να επιτεθεί στο φρούριο της άλλης και να το καταστρέψει είτε με σαμποτάρισμα των μηχανών είτε με κάποιο στόχο που θα σου θέσει το παιχνίδι, η άλλη ομάδα προσπαθεί να αμυνθεί βάζοντας οδοφράγματα τοποθετώντας πολυβόλα και λοιπά.
Καθώς μπαίνεις σε ένα ματσ μπορείς να επιλέξεις από 5 κατηγορίες, μια δηλαδή το όπλο που θέλεις :  Sniper,assault,SMG,machine gun ή και την καραμπίνα . Στην κάθε κατηγορία που επιλέγεις έχει και attachment και τα ξεκλειδώνεις για την κάθε κατηγορία μόνο αν παίζεις με αυτήν και μόνο εάν ανεβαίνεις Levels

Με το κομμάτι των Zombies δεν ασχολήθηκα καθόλου γιατί δεν ξέρω μου φαίνεται περίεργο σε παιχνίδι του 2ο παγκοσμίου πολέμου να μιλάμε για Zombies Modes . Δεν είμαι σε θέση εγώ να σας πω τι είναι αυτό… και αν είναι καλό να υπάρχει, γούστα είναι και ο καθένας το βλέπει όπως θέλει . Τώρα εάν με ρωτάτε αν το ήθελες μέσα και αν σου αρέσει η απάντηση μου είναι αρνητική . Γιατί εγώ σαν Δανιήλ θέλω ρεαλισμό .
                                                                                                ΗΧΟΣ
Στο κομμάτι του ήχου το παιχνίδι ρίχνει σαγόνια , πραγματικά ο ήχος από άλλο πλανήτη . Κάθε φορά που θα κάνετε Reload θα μαγεύεστε με τον ήχο . Οι πυροβολισμοί είναι εκπληκτικοί θεωρώ πως πραγματικά έριξαν δουλειά εκεί οι άνθρωποι στην Activision και δεν πέταξαν απλά ένα Voice Over. Οι ρουκέτες ασύλληπτα ακριβέστατες στον ήχο τους καθώς έσκαγαν στο εκάστοτε αντικείμενο που έπεφταν, τα όπλα το καθένα έχει όπως και θα έπρεπε να είναι έχει τον δικό του διαφορετικό και πολύ ωραίο ήχο , εκτός από ένα…το Sniper . Δεν ξέρω αν είμαι και εγώ διστακτικός και δύσκολος σαν χαρακτήρας αλλά αυτό που άκουγα στο Battlefield 1 με το Sniper μα την παναγία δεν το έχω ξανά ακούσει ποτέ ξανά στην ζωή μου και πιστεύω ότι στο μακρινό μέλλον θα ακούσω κάτι καλύτερο !
Στα γραφικά πραγματικά δεν έχω να πω κάτι, φανταστικά πανέμορφα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια . Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για αυτό το »brand name» και εν έτη 2017 που τρέχουν πλέον και δύο κονσόλες της αγοράς σε 4K ανάλυση

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εν κατακλείδι ναι για μένα το Call of duty κάνει ένα δυνατό come back ( όχι αυτό που θα μπορούσε να κάνει βέβαια ) επιστρέφει μετά από μια 10ετια κοντά στα σοβαρά Games και πιο συγκεκριμένα στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο έχει ένα μέτριο μέχρι την μέση Campaign μετά πιστεύω κάνει στροφή 180ο μοιρών και δείχνει κάτι πιο βαθύ πιο ωραίο . Το multiplayer είναι το γνωστό που όλοι ξέρουμε και όλοι θα αγαπήσετε σίγουρα.
Τώρα αν σας το πρότεινα …. στους καινούργιους και πιο μικρούς εννοείται πως πρέπει να το παίξετε αν γουστάρετε τα COD και στους παλιούς θα πω το εξής . Ναι πάρτε το ….παίξτε το…. αλλά δεν θα δείτε αυτό που επιθυμείτε … και ο νοών νοείτω